Recenzie: Sfasierea cerului de Ursula K. LeGuin

Cred ca ne-am dorit cu totii macar o data ca visele noastre sa poata deveni realitate. Probabil tocmai ideea asta m-a atras atunci cand am citit descrierea acestui roman. Insa nu cred ca ma asteptam vreodata la asa ceva... si cred ca tocmai asta face ca acest roman sa merite descoperit de fiecare dintre voi!

coperta-sfasierea-cerului.jpg

Rezumat:

Viata lui George Orr poata fi descrisa destul de simplu: visele lui devin realitate. Suna superb? Bun, si daca n-ar avea niciun control asupra lor? El viseaza ceva si acel ceva devine realitate. Deja nu mai suna atat de bine, nu?

Totusi, el reuseste sa gaseasca un psiholog care sa-l ajute si care reuseste sa-i impuna ce anume sa viseze. Gata, totul suna bine din nou? Gresit. In mainile lui Haber, psihologului sau, George devine doar un obiect, instrumentul de care Haber are nevoie ca sa schimbe lumea intr-una mai buna.

Dar cum ramane cu George? Binele multora e mai important decat o singura persoana? Poate scopul sa scuze mijloacele? Acestea sunt doar cateva intrebari la care romanul o sa va provoace sa descoperiti raspunsurile.

My view:

Bine si Rau. Cuvintele astea ne par atat de simple, atat de usor de inteles. Intuneric si Lumina, Yin si Yang, alb si negru, mereu se vorbeste despre ele. Dar daca stam sa ne gandim, viata nu functioneaza asa, viata e alcatuita din nuante de gri. Insa in cadrul acestui roman, autoarea ia albul si negrul si le amesteca... obtinand pete pe jumatate albe, pe jumatate negre, cu niciun pic de gri intre ele!

George a incercat toata viata lui sa mearga pe linia subtire dintre cele doua culori, insa Haber il forteaza sa se deplaseze si desi lumea pare sa devina din ce in ce mai "alba", George demonstreaza ca de fapt, devine din ce in ce mai "neagra":

Esti singur in jungla, in Mato Grosso, si gasesti o femeie bastinasa zacand pe carare, murind in urma unei muscaturi de sarpe. Ai ser antivenin in trusa medicala, foare mult, suficient cat sa vindece mii de muscaturi. O lasi acolo pentru ca "asa trebuie sa fie" - o lasi pe ea "sa existe"?

- Depinde, facu Orr.

- Depinde de ce?

- Pai... nu stiu. Daca reincarnarea e posibila, poate ca o impiedici sa ajunga la o viata mai buna, condamnand-o sa traiasca una mizerabila. Poate ca tu o vindeci si ea se duce acasa si ucide sase oameni din sat. Stiu ca tu i-ai da serul, pentru ca il ai si ti-e mila de ea. Dar nu stii daca ceea ce faci e bine sau rau sau amandoua...

© Ursula le Guin - Sfasierea cerului - Editura Trei

Pare ca nu exista iesire, nu? Pare ca brusc, Binele si Raul nu mai au niciun sens separate, pare ca nu pot exista decat impreuna? Exista, totusi, o solutie, exista un raspuns corect si in final, George il gaseste. Care e acela, insa, ramane sa aflati voi insiva, citind Sfasierea cerului.